OLDTIMER KLUB "MEĐIMURJE" ČAKOVEC

Povijest kluba

oldtimerklub logoPočetkom 90-tih godina prošlog stoljeća, g. Dragutin Kocijan iz Pleškovca, vlasnik nekoliko starih motornih vozila okupio je oko sebe prijatelje vlasnike i ljubitelje starih motornih vozila i teh. kulture iz gornjeg Međimurja.

Sastajali su se u njegovoj automehaničarskoj radionici poradi razmjene iskustva oko nabavke dijelova do kojih se teško dolazilo i obnove starih motornih vozila. Prvi sastanak budućeg OLDTIMER KLUBA u osnivanju na kojem je vođena zabilješka održan je 27.02.1993. godine u Frkanovcu u prisustvu slijedećih budućih članova: Dragutin Kocijan, Franjo Bistrović, Franjo Bestijanić, Ivan Bestijanić, Ivan Jurović i zapisničar Goran Cmrečak. Tema sastanka bila je aktivnost oko osnivanja kluba i okupljanje članova iz cijelog Međimurja, budući da su navedeni članovi iz gornjeg Međimurja. Zbog poslovnih obaveza inicijatora ideja nije mogla biti realizirana. Pripreme i sastanci za formiranje kluba ponovno su počeli krajem 1997. godine. Klub je bio registriran 01.06.1998 g. na adresi Pleškovec 93, 40311 Lopatinec, gdje se još uvijek nalazi sjedište. Prve godine imali smo 32 člana, da bi nas krajem 2011 bilo 250 članova iz Međimurja i susjednih županija: Koprivničko - križevačke, Zagrebačke, Varaždinske, Primorsko - goranske, Splitsko - dalmatinske županije i susjedne države Slovenije pa čak i Njemačke.

Klub je od 2000. godine organizirao dvanajst "MEĐUNARODNIH TURISTIČKIH OLDTIMER SUSRETA" ljubitelja i vlasnika starih motornih vozila. Na susretima se okupi više od 200 sudionika iz Hrvatske i susjednih država: Slovenije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Srbije. Cilj susreta je promovirati povijesnu, kulturnu i tehničku baštinu te gospodarske i turističke destinacije Međimurske županije, koja razvija kontinentalni turizam.

Svake godine organiziramo:

- Međunarodni OLDTIMER SUSRET MEĐIMURJE u Čakovcu.

- Uskrsni ponedjeljak »OTVARANJE MOTOCIKLISTIČKE I OLDTIMER SEZONE« u Svetom Martinu na Muri.

- »SUSRET STARIH TRAKTORA« u Selnici, krajem kolovoza.

Sa susjednim klubovima iz Slovenije, Ljutomer i Murska Sobota organiziramo zajednička druženja i susrete, od kojih je najpoznatiji »MEĐUNARODNI PUTUJUĆI MUZEJ KROZ 4 DRŽAVE«, SLO - A- HR – HU.

U svojem dugogodišnjem uspješnom djelovanju kluba najveća i najuspješnije organizirana vožnja, a za članove kluba nezaboravan doživljaj, bio je prvi "HRVATSKI OLDTIMER MARATON SJEVER - JUG" 1700 km u vremenu od 23. do 30. lipnja 2006. godine. Svojim vozilima članovi kluba prevozili su čitavu Hrvatsku od Iloka, Vukovara, Osijeka, Sl. Broda, N. gradiške, Varaždina, Zaboka, Rijeke, Pule, Splita, Komiže na Visu do Dubrovnika i Prevlake.

U Međimurskoj županiji članovi kluba predstavili su se u gotovo svim mjestima na skupovima u povodu općinskih praznika i turističkih dana općina i gradova. Redovito izlažemo svoja vozila na MESAP-u Nedelišće i manifestacijama "DANI KRUHA" u Nedelišću, "DANI TURIZMA" u općinama Sv. Martin na Muri i Štrigova. U inozemstvu bili smo u Subotica, Novi Sad (Srbija), Pecs (Mađarska) Sarajevo i Banja Luka (BiH), Weiz, Mureck i Bregenz (Austrija), Murska Sobota, Ljutomer, Sl. Bistrica, Maribor i Bled (Slovenija) te Kotor (C. Gora). Sve vožnje bile su bez većeg kvara na vozilima i prometnih incidenata, što je znak prometne kulture i educiranosti naših članova te kvalitete vozila koja posjeduju.

Članovi kluba posjeduju 1000 starih vozila i strojeva (bicikla, bicikla s pom. motorom, mopeda, motocikla, osobnih automobila, terenskih vozila, kamiona, traktora i stabilnih strojeva.

Pintarić Josip iz Čakovca i Šardi Ignac iz Selnice kolekcionari su starih vozila koja se uz najavu mogu razgledati. Pintarić Josip posjeduje 25 motocikla, 4 automobila i 5 stabilnih strojeva.

Sa svojih 6 registriranih oldtimer vozila (2 motocikla i 4 automobila) Barlek Dragutin najaktivniji je član kluba, gotovo svaki vikend sudjeluje na susretima u hrvatskoj i inozemstvu. Perčić Bernarda vozi motocikl CONDOR 350 na susretima oldtimera u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Najstariji registrirani automobil je Ford iz 1931 godine a motocikl Puch 250 iz 1929 godine.